senatorhouse

Legal & General has recently announced that it has started a comprehensive refurbishment of Senator House, 85 Queen Victoria Street, London EC4. Senator House is owned by Vantage, a joint venture London office partnership between Legal & General Capital and PGGM.

Works are now underway by GRAHAM Construction to deliver 111,000 sq ft of premium refurbished workspace in a prime location which will be available for occupiers from December 2017.

Designed by Ben Adams architects, the repositioning of this asset capitalises on its unique position between St Paul’s and the river and will include a new seventh floor roof terrace with stunning views, a café, new landscaping, public realm, and re-clad exterior. With four flexible light-filled upper floor plates of 20,000 sq ft, Senator will provide occupiers from all sectors the opportunity to secure a world-class headquarters with a robust specification coupled with elegant design.

Parmarbrook were appointed by Legal and General to provide structural engineering services. The scheme was made complex by the office building being occupied with varying vacant possession dates. The Scheme includes recladding atrium infills, additional floor and MEP relocation.

Nigel Fuller, Senior Fund Manager at Legal & General, said:

“This refurbishment will be a strong example of how we can transform existing buildings in prime urban locations to make them suitable for today’s modern working environment. There is a huge demand for this type of work space from blue chip occupiers who recognise the importance of its work environment to improve its staff’s well-being and productivity.”

Ben Paterson, Parmarbrook Project Director added: The refurbishment has given us several challenges structurally, including the roof top extension and the constraints associated with working within the St Pauls planning height restrictions, the scheme is being delivered using a highly efficient light weight steel frame roof structure to maximise the development potential.  Internally a detailed assessment of the existing structure was carried out to maximise its potential for re-use.”